Swami Muktananda – unparalleled embodiment of his name – “happiness of freedom”

Swami Muktananda a mai fost cunoscut ca „Baba”.

Semnificația numelui său este aceea de „ fericirea libertății”, aceasta fiind ceea ce el transmitea. Oamenii aveau in prezența lui o experiență directă de bucurie și înțelepciune interioară.

Viața sa

Swami Muktananda s-a născut în 1908 în Bangalore, un oraș din India.

A plecat de acasă la vârsta de 15 ani în căutarea lui Dumnezeu. După ce a călătorit în toată India ca renunțat timp de mai mulți ani, l-a întâlnit pe gurul sau, Bhagawan Nityananda și a primit inițiere spirituală de la el. A avut o practică spirituală asiduă care i-a adus eliberarea spirituală.

În anul 1981 se mută la Ashramul Rishikesh din Mira

Ashramul se afla pe malul Gangelui. Înainte de moartea sa, în anul 1996, Bhagavan Nityananda și-a încurajat discipolul să locuiască în apropiere de el și a prezis că realizarea și influența sa spirituală se vor răspândi foarte larg în viitor.

La îndemnul maestrului său, pleacă să răspândească învățătura sa în întreaga lume

Devine membru al societății „Divine Life”, prin intermediul căreia cunoașterea din Upanisade, Advaita Vedanta, devine mult mai accesibilă.

Muktananda a făcut trei turnee mondiale, răspândind mesajul său despre descoperirea propriei bogății interioare, despre cum să găsești fericirea, despre cum să în descoperim pe Dumnezeu care se află în noi, despre adevărata noastră natură, care este Sinele Suprem Atman, scânteia divina din noi. El a adus cunoașterea și trezirea spirituală.

Mesajul învățăturii sale a fost:

 „Meditează asupra Sinelui tău,
Închină-ți Sinele,
Îngenunchează-te Sinelui tău,
Onorează-ți Sinele,
Dumnezeu locuiește în tine ca tine.”

 

A călătorit pentru prima dată în Australia, Statele Unite și Europa în 1970.

A avut de un mare succes în Occident

Acolo a petrecut doi ani învățând oamenii despre cum să mediteze. A apărut în documentare TV și in diverse reviste și ziare.

In această perioadă a făcut retrageri spirituale în mai multe orașe, de-a lungul călătoriei sale pe ruta 66, orașe precum: New Mexico, Colorado, Utah, Oklahoma, Michigan si New York.

A atras mulți adepți, care au participat la aceste retrageri cu entuziasm, au avut realizări, și-au însușit cunoștințele transmise de Baba și au înțeles efectele excepționale ale meditației.

Așa cum spunea Baba:

“Meditația este copacul magic care îndeplinește toate dorințele, magnetul ce atrage grația lui Dumnezeu.”

S-a bucurat de o mare popularitate în călătoriile sale prin întreaga lume.

În urma activității sale pline de succes, a fondat SYDA- “Siddha Yoga Dham Associates” cât și multe ashram-uri în mai multe orașe, cum ar fi: Oakland, Los Angeles, California, South Fallsburg, New York, Ann Arbor, Michigan, Melbourn, Sydney, Londra, dar și altele.

În 1978-1981 a susținut o serie de conferințe pentru psihologi, actori și artiști. În cadrul acestor conferințe s-au făcut cunoscute beneficiile practice ale meditației și transformarile pe care acestea le generează, dar și o explorare și cunoaștere a conștiinței umane.

Pe aceasta cale fundația SYDA s-a dezvoltat foarte mult, s-a bucurat de un mare succes, iar învățăturile lui Baba au fost cunoscute la nivel mondial.

A  studiat yoga, medicina ayurvedică, artele marțiale indiene, scripturile vedice și a învățat de la mulți yoghini și sfinți mari.

Cărțile sale

A scris mai multe cărți despre  Vedanta și Shaivismul Kașmirului, inclusiv o autobiografie spirituală intitulată ”Jocul conștiinței”.

Cartea sa cea mai importanta este Awakening to the Infinite”, în care regăsim multe dintre conversațiile pe care le-a avut de-a lungul timpului cu adepții săi. Din aceste discuții putem înțelege filozofia școlii Vedanta și care este răspunsul la întrebarea fundamentală : “Cine sunt eu?”.

„În ce învestești puterea ta de a crede? Tu ești ceea ce crezi. Crezând că faci parte din dualitate te vei simți întotdeauna incomplet, pentru că în orice moment poti fi doar o jumătate. Acest lucru creeaza o căutare, o nevoie și te face să cauți împlinirea în lumea exterioară a obiectelor, mai degrabă decât în subiect, în „Eu Sunt”, în lumea ta interioară singura care este reala. Oricare ar fi gândurile voastre și oricât de puternic impulsul care te conduce să cauți fericirea în lumea exterioară, tot ceea ce ai putea dori vreodată este aici si acum în „Eu Sunt”, chiar și cele mai îndepărtate stele. Când trăiești cu această convingere, lumea exterioară încetează să te impresioneze ca o realitate și nu mai sunt definite de aceasta. Ceea ce apare atunci este adevărata ta ființă a cărei natură este fericirea absolută. Nu ești aici sa crezi într-un Dumnezeu separat de tine, dar ești să crezi și să ai demnitatea de a fi una cu El.”

Și-a demonstrat calitatea sale de yoghin desăvârșit

Baba a avut multe probleme de sănătate. A suferit de multe boli grave. Dar, cu toate acestea, a fost un exemplu pentru cei din jur pentru că a reușit să își păstreze echilibrul și starea sa excepțională și nu s-a lăsat afectat de suferința fizică.

A instituit un ordin monastic

În cadrul acestui ordin, numitMahamandaleshwar Swami Brahmananda Giri din Haridwar”, au fost instruiți mai mulți dintre devoții săi pentru a preda la rândul lor. Aceștia au ținut cursuri in toată lumea.

Succesorii săi

În anul 1981, în cadrul unei sărbători de la Shree Nityananda Ashram din South Fallsburg, New York, el l-a numit pe Swami Nityananda ca fiind succesorul său.

După o scurtă perioadă, în anul 1922, el își anunța pe cel de-al doilea succesor, și anume pe sora lui Swami Nityananda, Swami Chidvilasananda.

Astfel, el îi lasă pe cei doi să ducă mai departe munca sa.

Swami Nityananda înființează o nouă organizație, „ Shanti Mandir”, în timp ce Swami Chidvilasananda preia și dezvoltă fundația SYDA.

Câteva citate semnificative

„Prin meditație obțineți starea numită„ înțelepciune constantă ”și nu experimentați nici durere, nici plăcere – nu fiți în stare de liniște.”

 „Meditați astfel încât mintea voastră să se stabilească în înțelepciunea constantă a Sinelui interior.”

 „Cauza principală a durerii și plăcerii tale este mintea. Meditați pentru a face mintea curată și pentru a obține înțelepciune constantă. ”

 „Există o stare interioară la care nu ajunge durerea, nici dorința și nici inamicul nu atinge. Este de forma Bliss. Meditează la asta. ”

„Un om înțelept își eliberează mintea de gânduri prin meditație și devine complet liniștit.

” În momentul în care mintea este liberă de gânduri, experimentezi iubirea Sinelui interior. ”

„Meditația ar trebui să devină o acțiune zilnică, la fel de esențială precum somnul. Este de 1000 de ori mai necesar decât somnul. “

„Când meditezi, conștiința ta rămâne în inimă.”

„Meditați pe propria inimă, pe Sinele vostru.”

„Meditați pașnic. Deveniți martorul gândurilor voastre. ”

„Meditează asupra inimii tale. Înțelegeți că nici Dumnezeu nu este diferit de dvs. și nu sunteți separat de Dumnezeu. “

„Meditați foarte pașnic, vedeți pe toți ca fiind egali. Vei deveni conștient că această lume întreagă îți aparține. “

În interiorul inimii se află un spațiu în care strălucește o lumină dumnezeiască. Întreaga ființă umană este transformată atunci când această lumină se trezește. O, omule, atunci când tu ai aceste infinite comori în interiorul tău, ce fel de fericire cauți tu în lumea exterioară? O, omule, trezește-te, meditează!

“Meditează chiar pentru a fi fericit în această lume. Atunci când prin grația lui Dumnezeu, SHAKTI interioară este trezită, meditația începe. Iubiți-o pe SHAKTI și cufundați-vă în Sine. Meditați asupra lui SHAKTI prin a cărei putere vă puteți revela adevăratul «eu». Meditați asupra lui SHAKTI prin a cărei grație vă puteți iubi frumos unul pe celălalt, dăruindu-vă sincer, cu tot sufletul.

Dacă veți continua să meditați, curând SHAKTI se va dinamiza în voi și veți atinge un stadiu mai înalt în meditație. Atunci când se va petrece aceasta, se va revela adevărata voastră frumusețe. Aceasta este esența frumuseții, esența bunătății, esența iubirii, esența în YOGA, esența pe care ați căutat-o pretutindeni în lume.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top