Bagalamukhi - the great divine power of fascination

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
13.05.2020
text de 
4 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
13.05.2020
 - text de 
4 minute

Bagalamukhi este cea de-a opta mare putere divină din cele zece  Mahavidya.

Este o fațetă a unicei ființe divine feminine, care manifestă anumite aspecte caracteristice, aspecte pe care le regăsim în noi și dorim să le amplificăm. Ne raportăm și lucrăm cu ea pentru a ne fi mai ușor să ne reprezentăm și să amplificăm aceste calități sau atribute.

Numele său este compus din „bagala” și „mukhi”

„Bagala” înseamnă  ”căpăstru”, „frânghie” sau „frâu”  și se referă la puterea ei de a controla și imobiliza inamicii, dar și de a stopa sau a opri brusc orice mișcare și orice activitate. Datorită acestei calități  mai este cunoscută și ca Devi din Stambhana. În limba sanscrită, stoparea sau paralizarea unei acțiuni se numește STAMBHANA.
„Mukhi” înseamna „chip” sau „fata”.
Prin urmare, Bagalamukhi este  reprezentată ca având controlul de a stăpâni orice situație sau formă de manifestare.

Bagalamukhi conferă controlul deplin asupra tuturor tipurilor de acțiuni pe care le săvârșim, precum și puterea de a stopa, la voință,  pe oricare dintre acestea

Bagalamukhi are o reprezentare teribilă. Ea este înfățișată într-o rochie galbenă, cu tenul auriu, șezând pe un tron tot ​​de aur în mijlocul unui ocean de nectar plin de lotusuri galbene. O  semilună îi împodobește capul.  Ea ține un club în mâna dreaptă cu care bate un demon în timp ce îi scoate limba cu mâna stângă.

Este reprezentata in acest fel pentru a exprima capacitatea ei de a imobiliza inamicul în tăcere, cu ușurință. Acesta fiind puterea sa cea mai importantă și motiv principal  pentru care putem să ne raportăm la ea.

Conform legendei, când o furtună uriașă a izbucnit pe pământ, care amenință să distrugă întreaga creație, toți zeii s-au adunat în regiunea Saurashtra și au rugat-o sa ii salveze. Răspunzând  rugăciunilor zeilor, Bagalamukhi a ieșit din Haridra Sarovara și a calmat furtuna.

Alte situații în care ea ne poate susține

Un alt  aspect important pe care îl manifestă Bagalamukhi este puterea sa asupra actului vorbirii.

Ne putem raporta la Bagalamuki  atunci când dorim sa fim inspirați în discuții, în dezbateri sau în cazul argumentațiilor.

Ea poate sa manifeste și în acest caz efectul sau paralizant, imobilizant, hipnotic asupra celor care o asculta fascinați.

Din altă perspectivă ea ne ajută să avem control deplin asupra gândurilor și să ne permitem să vorbim doar ceea ce este înțelept, nu și ceea ce ar proveni din ego.

Aceasta este reprezentată prin faptul ca ea îl trage de limba pe demon, atrăgând atenția că este foarte important felul în care noi vorbim.

Acest control ne va fi util și în timp ce medităm. Ne ajută să realizăm cu ușurință meditații profunde.

Ne ajută să reușim să stăm nemișcați în asane, să avem control asupra minții, dar și asupra suflurilor subtile în tehnicile de pranayama. Dezvoltăm, în timp, capacitatea de a stopa cu ușurința fluxul de prana.

Ne ajuta să transcendem starea de ignoranță

Ne ajută în lupta cu propriile noastre gânduri, idei și emoții ce își au sursa în ego (adică în individualitatea noastră falsă) și ne conferă a anumită formă de înțelegere spre a ne transcende starea de ignoranță.

Ne ajută să eliminăm orice conflict și orice confuzie care sunt piedici în evoluția noastră spirituală și ne conferă o mare capacitate de concentrare, de focusare la voință, puterea de a ne concentra asupra unui obiect sau aspect. În cele din urmă ajungând să ne păstrăm atenția, în primul rând, la Sine în tot ceea ce facem.

Ne ajută să cunoaștem cine suntem cu adevărat

Capacitatea sa de stopare, de paralizare ne poate da puterea de a ne opri din preocupările noastre cotidiene și să ne întoarcem către transcendență, relevându-ne vidul beatific. În felul acesta ajungem să îl descoperim  pe Dumnezeu și în cele mai neînsemnate momente ale existenței noastre, în cele mai simple lucruri.
Pe de altă parte, această capacitate ne poate fi de folos când începem practica spirituală, atunci când urmărim să ne detașăm de preocupările cotidiene, să ne întoarcem către Sine și să ne cunoaștem adevărata noastră natură. Ne conduce spre acel loc din noi în care se află liniștea, pacea, nemișcarea.

 Bagalamuki are puterea  de a transforma orice aspect sau acțiune în opusul ei

Prin aceasta ea poate transforma înfrângerea în victorie, slăbiciunea în putere, ignoranța în cunoaștere.

Din această perspectivă ea ne ajută să percepem în fiecare dintre situațiile cu care ne confruntăm existența perechilor de opuși contrari, pe care, daca îi observăm, ne putem detașa și retrage în transcendență, unde putem găsi resurse pentru a rezolva orice conflict.

Datorită transcendenței, ea cunoaște cele două stări sau condiții contrarii care apar în manifestare și are puterea de a trancende cu succes starea manifestată. Are înțelepciunea care îi conferă cunoașterea că în timp totul se transformă și ajunge să treacă ciclic prin starea opusă în care se află în acest moment, dar și de a se resorbi în vid, în nemanifestare.

Ne conferă  control total asupra existenței și a morții

Culoarea galbenă în care ea este reprezentată semnifică natura sa radiantă, luminoasă și profund purificatoare, care ne poate conferii cunoașterea spirituală. Puterea sa radiantă poate dizolva ignoranța.

Ne ajută să ne păstrăm starea de observator

Reușim să ne observăm permanent gândurile din postura de martor exterior, lucid si detașat. În acest mod mintea devine din ce în ce mai stabilă și mai liniștită. Nu ne mai identificăm cu ființa limitată, cu lumea exterioară, ci cu adevărata noastră natură care este Sinele Suprem Atman imuabil și inefabil.

Ne susține pentru a câștiga cauzele judecătorești și pentru a obține succesul în tot felul de

concursuri.

Instrumente de raportare la ea

Dintre instrumentele cele mai importante cu care putem lucra pentru a amplifica în noi atributele sale sunt lucrul cu yantra și cu mantra.

 

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross